HACCP - jakosc.net.pl
Co to jest HACCP?
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne (Hazard Analysis and Critical Control Points) - jest metodą zapewnienia bezpieczeństwa żywności, która opiera się przede wszystkim na zapobieganiu zagrożeniom (mikrobiologicznym, fizycznym, chemicznym). Polega na zidentyfikowaniu miejsc, w których mogą pojawić się niebezpieczeństwa i odpowiednim zareagowaniu, jeśli zagrożenie wystąpi. Jest to system opierający się na samokontroli.
Wg definicji w ustawie z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia:
"HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji żywności. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych."
więcej informacji: